2006-05-20

Stormakten Sverige - så funkade den

I början av maj startade inspelningarna av Svenska slag, SVT:s nya serie om sextonhundratalet. Sändning 2007.
På försvarets hemliga testområde. Per Dahlberg och Reine Adolfsson inför första skottet med trepundskula. "Skulle den där kunna göra någon skada, haha?" You bet.
Trepundskanon från Regalskeppet Kronan, världens då största krigsfartyg. Eller åtminstone en kopia av en av Kronans kanoner. Skall den hålla vid avfyrning eller kommer den att explodera? Fotograf Janne Eliasson kommer lite för nära den mynningen som Reine Adolfsson just laddat med kula och krut. Vi vet att jaktflyg inte var vanligt förekommande ovanför 1600-talets slagfält, men allt måste testas, så även en SAAB Draken. Tyvärr tillät inte vår budget att vi efter avslutat experiment återställde den till ursprungligt skick. Det enda som finns kvar av 1400 holländska matroser, en dansk flagga i svenskt förvar. Matroserna slaktades skoningslöst av svenska och finska soldater mot slutet av slaget vid Lund, den 4/12 1676.
Per Dahlberg och Ebba During studerar det som återstår av Regalskeppet Kronans besättning. Kranier och ben med huggskador som uppstått alldeles innan skeppet sjönk i juli 1676.
Fotograf Eliasson lastar Svenska slagskeppet utanför Grand Hotel Saltsjöbaden.
Livgardet i Stockholm testar svensk kavalleriteknik från 1600-talet.
Svenska dragoner defilerar förbi Janne Eliasson. Ett sista handskak innan drabbning; Dahlbergs danskar möter Knarrströms svenskar. Vilka som vann? Kolla på Svenska slag 2007. "Det danska moderlandets landstigningsplats i Råå, söder om Helsingborg." Bengt Lindskog är en mycket patriotisk skåning. Stolt ungdom låter sig representera de danskar som intog Kärnan i Helsingborg i juli 1676. Karteschavfyrning i grusgrop. Men jag fattar fortfarande inte hur svart krut kan ge så vit rök. Janne Eliasson och Per Dahlberg kör den bistra stilen i ett skånskt grustag. Statisten Emil har fått en extra navel. Om Svenska slag var tecknat skulle det heta "Familjen Flintlås".
Nu är det kokta fläsket stekt. Och skjutet. Foton: Micke Holgersson, Lena Lindgren, Per Dahlberg, Janne Eliasson m.fl. SVT Svenska Dagbladet Göteborgs-Posten Svenskhistoria.se

Inga kommentarer: